Knowledge base

De opkomst van short video op social media

Tegenwoordig kan je er bijna niet meer onderuit: social media platformen als Instagram en voornamelijk TikTok hebben de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt. Maar hoe komt het dat mensen zo vaak per dag op hun telefoon koers zetten naar deze apps? Daarvoor vertellen we je graag meer over de opkomst van short video en het algoritme van platformen waarop deze short video content te zien is. Wij geloven namelijk dat dit pas het begin is, en dat er nog veel meer aan zit te komen!

De opkomst van short video

De ontwikkeling van short video content heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Of TikTok nu groot is geworden door short video óf short video groot is geworden door TikTok, blijft natuurlijk een kip- en eiverhaal. Feit is wel, dat door deze ontwikkeling zo goed als alle online platformen zich zijn gaan focussen op short video. Dit soort content kunnen we tegenwoordig bijna niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven en het online landschap.

Na de introductie van TikTok en de snelle groei in populariteit van het platform, zijn er natuurlijk diverse andere platformen ook in deze trend meegegaan. Denk hierbij aan Facebook en Instagram met Reels, of aan YouTube met Shorts. Allemaal ontwikkelingen binnen deze netwerken die specifiek gericht zijn op short video content. Door de immense groei van deze short video content en de aandacht en het bereik die het je oplevert op deze netwerken, is het inmiddels uitgegroeid tot een van de meest waardevolle contentvormen op dit moment.

De ontwikkeling van TikTok en de gevolgen hiervan

In eerste instantie was TikTok voornamelijk erg populair onder de jongere doelgroep. Veel bedrijven denken echter nog steeds (onterecht): “Ik ga niet met TikTok aan de slag, dan moet ik zeker ook zo’n gekke dansjes doen”. De tijd dat er alleen dansjes op dit platform stonden is namelijk al lang verleden tijd. De gemiddelde gebruiker van TikTok wordt steeds ouder en hier hoort natuurlijk ook andere content bij. Daarom kan het als bedrijf erg interessant zijn om je in short video te gaan verdiepen.

Op het moment dat je dan toch short video content ontwikkelt voor één kanaal, is het ook eenvoudig te hergebruiken op andere kanalen. Denk hierbij aan TikTok, Facebook Reels, Instagram Reels en YouTube Shorts. Als je immers toch al de effort hebt gestoken in de ontwikkeling van je content, is het zonde als je het potentiële bereik niet volledig benut en op zoveel mogelijk platformen te zien bent.

Het algoritme van platformen als TikTok of Instagram

TikTok heeft een revolutie tot stand gebracht als het gaat om het algoritme. Waar op diverse kanalen content eerder aan je gepresenteerd werd op basis van de pagina’s die je leuk vindt en volgt, is het algoritme flink op de schop genomen. De meningen over of dit een positieve of negatieve ontwikkeling is, lopen erg uiteen.

Het algoritme is niet meer gericht op mensen zoveel mogelijk content laten zien van personen of pagina’s die ze liken of volgen. In plaats daarvan is nu het complete algoritme erop afgestemd om jou zo lang mogelijk op het betreffende platform te houden, immers: hoe langer jij op het platform blijft, hoe meer content jou kan worden voorgeschoteld, hoe meer van deze content ook bestaat uit advertenties, en hoe meer geld deze netwerken hier dus mee kunnen verdienen. We kunnen dus rustig stellen dat de ontwikkeling van het algoritme de afgelopen jaren een substantieel commerciëlere inslag heeft gekregen.

Bijkomend voordeel hierbij voor jou als contentcreator is echter wel het volgende: als jij écht leuke, originele en authentieke content maakt, is de kans op een groot bereik veel groter. Waar je eerst voornamelijk binnen je eigen doelgroep van volgers zichtbaar zou zijn, ben je nu potentieel zichtbaar onder een veel grotere doelgroep van mensen waarvan het netwerk denkt dat ze jouw content interessant vinden. De kansen op het ‘viraal gaan’ van jouw content nemen hiermee dus toe.

Zelf aan de slag met short video content?

Vrijblijvend eens sparren over hoe jij originele short video content kan ontwikkelen voor jouw merk? We denken graag eens met je mee over hoe je aan de hand van deze content kan groeien op social media. Neem vooral eens contact met ons op!