Agile werken

Agile: wendbaar & flexibel

Agile werken, je hebt er vast al eens van gehoord. Bij Effecty gebruiken wij deze term ook regelmatig wanneer we over onze werkwijze praten. Maar wat is agile werken eigenlijk? Agile staat voor wendbaar, lenig of flexibel. Als wendbare marketingorganisatie past dit woord dus perfect bij Effecty. In een agile werkwijze speel je snel in op veranderingen waar je zelf geen invloed op hebt. Wanneer je dit toepast op marketing, zoals wij dat doen, helpt het ons om minder bezig te zijn met grote plannen en campagnes, maar meer te richten op tussentijdse resultaten en data. Op basis hiervan worden werkzaamheden uitgevoerd en projecten afgemaakt. Deze werkwijze heeft onze eigen organisatie én die van onze klanten al op diverse vlakken naar een hoger plan getild. Wil jij ook aan de slag met agile werken?

De principes van agile

De beschrijving van agile kan misschien vaag zijn op het eerste gezicht. Daarom leggen wij je aan de hand van verschillende principes uit wat agile werken precies is, maar vooral hoe deze principes bijdragen aan een beter resultaat voor jouw organisatie.

  • De strategie is flexibel: als organisatie moet je duidelijk voor ogen hebben wat het doel is dat je wilt bereiken. Maar hoe je dit doel bereikt, kan natuurlijk variëren. Het is door de vele veranderingen in de wereld belangrijk om deze strategie flexibel te houden, zodat je deze kunt aanpassen bij grote veranderingen.
  • De teams zijn multidisciplinair: wanneer je met een team aan een bepaald project werkt, is het belangrijk dat de leden van dit team uit verschillende disciplines komen. Zo wordt er op diverse manieren naar het project gekeken.
  • De cycli zijn kort: er worden veel tussentijdse successen gevierd, in plaats van naar één groot doel te streven. Zo blijft het team gemotiveerd en kunnen resultaten snel in kaart worden gebracht.
  • Er wordt visueel gewerkt: het is belangrijk dat het team in één oogopslag ziet hoe de voortgang is in het project. Dit kan op een perfecte manier visueel worden weergegeven, want door informatie te delen en zichtbaar te maken kan het team het beste resultaat halen.

Hoe ga je aan de slag met agile?

De agile werkwijze is dus veelgebruikt in verschillende vakgebieden. Maar hoe ga je zelf aan de slag met agile werken? En hoe kan het jouw organisatie verder helpen? Wij helpen je hier graag mee. Wij werken al jaren zowel intern als met klanten via een agile werkwijze en hebben hier daarom veel ervaring mee. Wij hebben onze nieuwe en frisee huisstijl bijvoorbeeld volledig agile uitgerold in een zeer korte periode. In deze werkwijze passen wij de principes graag aan aan de situatie en de persoon. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem dan contact op met onze agile expert: Klaas!