Data & Analytics

Big data: omarmen of de hakken in het zand zetten?

Het fenomeen big data

We vallen in deze blog maar gewoon meteen met de deur in huis.. Eigenlijk is het fenomeen big data niets anders dan dat wat de smartphone zo’n 20 jaar geleden was. Nieuw, onbekend, beangstigend en iets waar we dan ook echt geen gebruik van gaan maken! En uiteraard zijn we voet bij stuk blijven houden, we maken geen gebruik van een smartphone ;-).

In het kort, wat is big data en waarom wordt het ingezet?

Big data is een verzameling van informatie en gegevens via datasets. Daarnaast wordt data ook verzameld via apparatuur, zoals je smartphone en tablet. Deze data wordt geanalyseerd door bedrijven via Google of andere systemen en vervolgens ingezet voor uiteenlopende doeleinden. Wij gebruiken als voorbeeld altijd de jaarlijks terugkerende griepepidemie die zich verspreid door het land. Deze epidemie zwermt gelijktijdig ook rond op internet, omdat er flink gezocht wordt naar o.a. symptomen en oplossingen. Kun je nagaan wat een waardevolle info je kunt krijgen over de griepgolf wanneer deze data alleen al gefilterd wordt per provincie; van het complete landelijke verloop tot het gebruik van de meest effectieve neusspray.

Gratis stockfoto met abstract, beweging, bewerking, big data

 

Hoe kan Effecty jouw organisatie helpen door middel van Big Data?

De reis die bezoekers maken op de website wordt grondig gevolgd, geanalyseerd en vervolgens omgezet in passende content en wegen die besurfd kunnen worden op de website. Zo is voor recreatiepark de Leistert een klantreis ontwikkeld aan de hand van het zoekgedrag (de wens van de klant). We willen graag weten met wie we te maken hebben en stemmen daar de website op af. Zo heeft een gezinsvakantie andere prioriteiten dan een weekend weg met vrienden of een romantisch uitje met je liefje. Big data maakt het mogelijk om hier op te sturen en behoedt bezoekers voor een grote zoektocht op de website door informatie die op dat moment niet relevant is.

Go or no go?

Wij geloven dat big data enorm kan helpen in het optimaliseren van jouw website. Dit resulteert vervolgens in een doelgerichte klantreis voor bezoekers en versnelt het aankoopproces. Het ligt er eigenlijk maar net aan door welke bril jouw bezoekers het bekijken. Zien ze het voordeel en voelen ze zich erbij geholpen of zitten ze niet wachten op deze vorm van ‘spionage’? Het is maar net hoe het aangepakt wordt, want ook wij worden ooit knettergek van al die verkoopadvertenties voor je neus na één zoekopdracht.

Terugkomend op de smartphone die twee decennia geleden in haar kinderschoenen stond en gewantrouwd werd, is het nu Big Data dat haar opmars aan het maken is en vragen oproept. Durf jij deze vernieuwingsslag aan en zoek je een gedegen partner om koers te varen? Bij Effecty drink je eerst veilig een kopje koffie en maken we kennis met elkaar. Twijfelt u nog over Big Data? Denk dan nog eens aan die smartphone die we tegen gaan houden! Wordt vervolgd.