Knowledge base

Dynamic pricing en een sterk merk

Meer succes met dynamisch prijzen door een sterk merk en concept

Dit artikel is geschreven door Geert Buskes: Eigenaar en strateeg bij digital marketingbureau Effecty.nl en Robin Sleegers: Consultant bij RevControl, hét Nederlandse Revenue Managementsysteem.
In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen van een sterk merk en concept gecombineerd met dynamic pricing.

Schaarste

Het meest belangrijke onderdeel van dynamisch prijzen is schaarste. Schaarste is een belangrijk marketingprincipe. Dynamisch prijzen verandert de prijs op het moment dat vraag en het aanbod wijzigen. Hoe meer vraag en minder aanbod er is, hoe meer geld je kan vragen voor je kamer of accommodatie. Met RevControl verloopt dynamisch prijzen volledig geautomatiseerd waardoor je altijd maximaal voordeel uit deze marktwerking kan halen. Een sterk merk of concept beïnvloedt de balans tussen vraag en aanbod op diverse manieren:

Vaak spreekt een sterk concept een specifieke doelgroep beter aan; sterkere concepten dagen je uit om te kiezen. Wie is mijn doelgroep? En sluit mijn concept en marketing naadloos aan bij wat deze doelgroep zoekt? Het aanspreken van een specifieke doelgroep met een perfect passend verhaal zorgt er vanzelf voor dat andere mensen zichzelf niet herkennen in dit concept. Hierdoor creëer je vanzelf schaarste binnen de specifieke doelgroep.

Een sterk merk communiceert wat uniek is, lang voordat de gast verblijft; vele hotels en vakantieparken nemen de oriëntatiefase niet genoeg mee in de marketing mix. In deze fase vergelijken gasten meerdere accommodaties en kijken ze naar onderlinge verschillen om een weloverwogen keuze te maken.

Tegenwoordig gebruiken potentiële gasten Google en OTA’s (Online Travel Agencies) om te zoeken naar hun volgende bestemming. Daarom zouden hotels en vakantieparken deze platformen moeten gebruiken om zichzelf te presenteren aan de wereld. Een belangrijke factor in deze oriëntatiefase is de prijs. Zorg ervoor dat dezelfde kamerprijs op iedere partnerwebsite vermeld staat, behalve op je eigen website. Met deze strategie zullen de meest aantrekkelijke prijzen beschikbaar zijn op je eigen website. Dit zal leiden tot meer directe boekingen.

Een sterk concept krijgt meer loyale gasten die vaker zullen terugkeren; gasten keren vaker terug naar een concept of merk dat volledig aansluit bij hun behoeften en wensen. Deels door het kiezen van de juiste doelgroep en het hieraan naadloos aansluiten van het concept, keren gasten vaker terug en zijn ze loyaler. Een terugkerende gast resulteert ook in een hogere nettowinst. Een terugkerende gast is bekend met je hotel en zal daarom direct boeken voor de beste prijs! Dit resulteert in lagere kosten per boeking.

 

 

 

Sterke concepten hebben vaak een hogere beoordeling; een sterk concept dat precies goed aansluit bij de doelgroep wordt vaak beloond met een hogere beoordeling en/of positieve reviews door gasten. Een hogere reviewscore kan je een voordeel geven ten opzichte van een (directe) concurrent waardoor de marktpositie van het hotel versterkt wordt. Een sterkere positie in de markt stelt hotels in staat om een andere prijsstrategie in te zetten. De verhouding tussen beoordelingsscores en kamerprijzen is vaak een zeer belangrijke factor voor gasten.

Sterkere merken worden vaker geboekt en zijn daarom sneller volgeboekt; wanneer gasten aan de late kant boeken zijn ze bang dat ze te laat zijn om dat prachtige hotel of die kamer die perfect bij hun vakantiebehoeften past missen. Daarom worden deze hotels eerder geboekt en zijn ze sneller volgeboekt. Met RevControl kun je een op bezettingsgraad gebaseerde prijsstructuur hanteren, waarmee hotels de juiste prijs op het juiste moment kunnen vragen. RevControl zal de voorspelde bezetting per aankomstdatum berekenen en de daarbij passende prijs plaatsen.

Het opeenstapelende effect veroorzaakt schaarste vroeg in het boekingsseizoen. Onder aan de streep zal jij gedurende een langere periode voordeel hebben van hogere dynamische prijzen.

Gratis en vrijblijvende merkscan

Effecty
Wil jij ook het meeste uit dynamisch prijzen halen? In dat geval kan Effecty een merk- en conceptscan uitvoeren zonder dat je ergens aan vast zit. Deze scan zal snel kansen voor een sterker concept en merk ontdekken. We zullen je praktische tips en tools meegeven om een begin te maken aan een sterker merk.

RevControl
RevControl, dé Nederlandse Cloud-based Revenue Managementsysteemsoftware biedt hoteliers een platform aan om hun prestaties te volgen en de prijsstrategie te automatiseren. RevControl is gebouwd door hoteliers en software-experts welke al meer dan 20 jaar actief zijn in de branche. Het resultaat? Een compleet, intuïtief systeem dat gemakkelijk integreert met andere systemen. Je kan focussen op het optimaliseren van omzet, en het belangrijkste van al: het creëren van een fantastische gastervaring!