Knowledge base

Pokémon, piraten én bomen. Wat kunnen wij daarvan leren? – Deel 2

Wat kunnen wij leren van piraten?

Oké, dus we kunnen heel wat leren van bomen? Maar hoe zit dat dan met piraten? Tijdens het lezen van één van de tientallen boeken die ik jaarlijks lees; “The Republic of Pirates”, kwam ik erachter dat ook piraten ons als leiders en ondernemers best nog wat kunnen leren.

  • Piraten namen gezamenlijk beslissingen. Piraten stonden erom bekend om zeer democratisch georganiseerd te zijn. Zo namen zij de meest belangrijke beslissingen samen en kozen zij periodiek samen de leiders van hun schepen. Iets dat ons natuurlijk bekend voorkomt.
  • Piraten geloofden in een eerlijke en gelijkwaardige beloning. Piraten beloonden zichzelf op een zo eerlijk mogelijke manier. De buit werd vaak gelijkwaardig verdeeld onder iedereen, waarbij de kapitein en eerste stuurman vaak maar 1,5 of 2x zoveel kregen dan een matroos. Iets wat op de traditionele koopvaardijschepen van die tijd wel anders was.
  • Piraten omarmden verandering, ze waren rebels en innovatief. Dat piraten rebels waren hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen, ze namen het namelijk als kleine groep op tegen de machtigste organisaties uit die tijd. Maar daarnaast waren ze ook erg innovatief, vooral op sociaal vlak. Verandering was voor hen geen leuke bijkomstigheid, maar echte noodzaak.
  • Piraten waren voorlopers als het ging om een gelijkwaardige behandeling van iedereen. Stemrecht en een gelijke waardering van vrouwen en mensen met een andere achtergrond of zienswijze waren bij piraten al heel gewoon. Iets dat alleen maar kan bijdragen aan het succes van iedere organisatie.
  • Piraten moesten transparant zijn. Om achterdocht en jaloezie te voorkomen waren piraten uiterst transparant als het ging over beloning en verantwoordelijkheden. Iets dat wij ook wel herkennen.

Net als bij bomen zijn er natuurlijk bij piraten ook vooral dingen die we niet van ze moeten willen leren. Zo waren piraten natuurlijk bekende moordenaars, plunderaars en hielden zij zich bezig met vele andere verwerpelijke activiteiten. Dit keuren wij dan ook op geen enkele mogelijke manier goed.

Vond je deel 2 interessant en wil je graag weten hoe wij ons laten inspireren door pokémon? Lees dan nu snel deel 3 van onze blog!