Knowledge base

Pokémon, piraten én bomen. Wat kunnen wij daarvan leren? – Deel 3

Maar kunnen we echt iets leren van Pokémon?

Oké, oké, piraten en bomen kunnen ons iets leren. Maar iets leren van Pokémon, is dat niet een beetje vergezocht? Nee hoor! Ook in games zitten veel interessante lessen verscholen. Ik durf dan ook voluit te zeggen dat gamen mij veel geleerd heeft over ondernemen. In deze blog zoom ik in op de lessen uit Pokémon.

  • Een sterk team opbouwen kost tijd. Iedere Pokémon game opnieuw start je weer met één zwakke Pokémon. Deze Pokémon is goed in één ding, maar niet zo goed in
    de rest. Stapje voor stapje en beetje voor beetje bouw je een sterk team op van Pokémon met de vaardigheden om de moeilijkste situaties aan te kunnen. Dit doe je
    door tijd en energie in al je Pokémon te stoppen, maar vooral ook door ze individueel aandacht te geven. Is dat niet ook hoe onze teams beter worden?
  • Uitdagingen maken ons beter en zijn de weg naar succes. De Pokémon uit je team worden niet vanzelf sterker. Nee, om sterker te worden moeten zij diverse uitdagingen aangaan. Het sparren met andere Pokémon, het uitdagen van sterke “Gym leaders” en het oplossen van uitdagende puzzels: alles draagt bij aan het sterker worden van je Pokémon. Uitdagingen moeten we daarom omarmen als kansen om beter te worden en toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Het heeft dus absoluut geen zin om onervaren en jonge mensen voor iedere fout en moeilijke situatie te behouden “omdat je het zelf sneller, beter en makkelijk kunt”, door deze uitdagingen worden ze namelijk steeds een beetje beter!
  • Een sterk team bestaat uit een grote diversiteit aan specialisten. Iedere Pokémon heeft unieke vaardigheden en een unieke kracht. Daardoor is een Pokémon met de juiste vaardigheden en kracht enorm sterk in specifieke situaties en zijn deze situaties geen enkel probleem. In een gebalanceerd team zorg je voor de juiste Pokémon, zodat je voor iedere uitdagende situatie een specialist hebt, maar als team iedere situatie aankunt.
  • De reis is vaak leuker dan de eindbestemming. Iedere Pokémon game start je met het doel om het spel “uit te spelen”. Maar als het spel is uitgespeeld, is het stiekem toch minder leuk dan de hele reis ernaartoe. Ook wij moeten soms wat meer leren te genieten van de reis en wat minder gefocust te zijn op datgene we willen bereiken. Targets en doelstellingen zijn goed, maar genieten van de stappen ernaartoe is misschien nog wel belangrijker!
  • Soms moet je aanvallen, soms verdedigen. Geen één Pokémon game win je door alleen maar aan te vallen of alleen maar te verdedigen. Een goede mix is nodig. Soms weet je dat je sterk bent en de wereld aankunt en kies je ervoor om aan te vallen. In andere situaties is het verstandiger te investeren in de groei van je mensen, de structuur van je organisatie en je strategie. Ook een Pokémon game wordt makkelijker als je deze balans weet te vinden.

Ook bij Pokémon zijn er dingen die je juist niet van ze wilt leren. Zo zijn Pokémon er nogal op
gebrand om steeds te “vechten” met elkaar. Goed samenwerken heeft toch sterk onze
voorkeur. Al mag een flinke discussie op zijn tijd natuurlijk altijd!

Nieuwsgierig blijven en blijven leren.


Zo zien we maar weer dat er op veel plekken mooie lessen verscholen zijn. Transparantie,
eerlijk belonen, specialisatie, geduld en teamdynamiek. Wie had verwacht dit terug te zien
bij bomen, piraten en Pokémon; Door een open mindset te houden, authentiek te blijven en
overal te willen leren kun je ook maximaal profiteren van deze kansen!
Blijf daarom altijd nieuwsgierig want er valt overal wat te leren. Ook op plekken waar je het
misschien niet meteen verwacht! Zelf ook iets geleerd uit een unieke situatie? Iets gehad
aan deze blog? Of vind je het de grootste onzin? Ik ben benieuwd naar je verhaal!