Knowledge base

Google Analytics en de AVG

Google Analytics niet privacyvriendelijk genoeg voor de AVG?

Google Analytics is dé meest populaire web analytics tool. Niet gek ook, want de tool is zeer eenvoudig op je website te implementeren, volledig gratis en biedt vele inzichten. Je ziet onder andere welke pagina’s het meest bekeken worden, welke pagina’s tot conversie leiden en welke zoekopdrachten er op je site uitgevoerd worden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft echter vermeld dat Google Analytics misschien verboden wordt in Nederland, doordat deze niet aan de privacywet AVG voldoet.

Waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens

De Oostenrijkse privacytoezichthouder DSB heeft op 13 januari 2022 de uitspraak gedaan dat Google Analytics de AVG-wetgeving overtreedt. De AP doet momenteel onderzoek naar de vraag of dit inderdaad het geval is en waarschuwt dat hier een verbod aan vast kan zitten. Het lijkt er inderdaad op dat de wetgeving overtreden wordt, omdat data vanuit Google Analytics naar de Verenigde Staten verstuurd wordt en die data momenteel naar individuen herleid zou kunnen worden. Er zou daarom sprake zijn van persoonsgegevens waar spionage niet bij uitgesloten kan worden.

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwing.

Impact van een mogelijk verbod

Mocht er inderdaad een verbod op Google Analytics komen, dan zijn de gevolgen groot. Omdat de tool door zoveel verschillende bedrijven gebruikt wordt, zal er heel veel data verloren gaan. Het wordt dan erg lastig om nog terug te zien wat de prestaties van je website tot nu toe zijn geweest en hoe die fluctueren over de tijd. Daardoor wordt het ook moeilijker om je website (en je marketingkanalen) te optimaliseren op basis van data, waardoor er uiteindelijk zelfs inkomsten misgelopen worden.

Stapt iedereen over op een betaald alternatief voor Google Analytics, dan zou ook dit een economische impact hebben. De impact op Google zelf zou echter nog het allergrootst zijn. Google Analytics wordt bijvoorbeeld vaak gekoppeld aan tools als Google Ads, waarmee geadverteerd kan worden in Google en op een groot aantal websites. Die koppeling zorgt ervoor dat je data in Google Ads tot je beschikking hebt waarmee je betere advertenties kunt ontwikkelen. Valt de koppeling weg, dan zou ook Google Ads minder interessant worden, terwijl Google juist erg veel geld verdient aan Google Ads.

Moet jij je zorgen maken?

Dit klinkt allemaal heftig en als er inderdaad een verbod komt, is het dat ook. Ik persoonlijk zou je echter adviseren niet in paniek te raken. Omdat er zoveel op het spel staat voor Google, zal de kans namelijk groot zijn dat Google enkele aanpassingen aan Google Analytics doet en daarmee ervoor zorgt dat er wel aan de AVG voldaan wordt. Zelfs wanneer dit lastige aanpassingen zijn, dan weegt dit nog niet op tegen de gevolgen die het volledig schrappen van de tool heeft.

Er wordt verwacht dat er binnen enkele dagen of weken een oordeel komt. Is het oordeel dat de tool tóch verboden wordt, dan zal dit verbod hoogstwaarschijnlijk niet per direct ingaan. Je hoeft dus niet nu al een andere web analytics tool aan te schaffen, zoals Adobe Analytics of Matomo. Het oordeel dat er komt, kan echter ook een grote invloed hebben op andere tools waarin online statistieken verzameld worden. Dit zou namelijk vooral betekenen dat het anonimiseren van IP-adressen niet genoeg is om te voorkomen dat data naar individuen herleid kan worden.

Zelf Google Analytics privacyvriendelijk instellen

IP adres anonimiseren.

Wat nog goed is om te doen, is nagaan of je in ieder geval zelf Google Analytics zo privacyvriendelijk mogelijk ingericht hebt. Hier wordt overduidelijk steeds meer waarde aan gehecht. Is dit het geval en gebruik je geen andere vergelijkbare tools voor je website, dan heb je officieel geen cookiemelding nodig. Gebruik je wél ook andere tools, in combinatie met Google Analytics? Dan is vaak helaas alsnog een cookiemelding nodig.

Heb jij hulp nodig bij het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics? Of bij het implementeren van een alternatieve web analytics tool? Daar weet ik gelukkig raad mee. Neem gerust contact met me op en ik help je graag verder!